Nové technologie, ještě více komfortu: Volkswagen představuje nový model Touareg

Novy_Touareg
  • Zdokonalené SUV vyšší třídy vyniká high-tech funkcemi a systémy
  • Nový podvozek přesvědčí komfortem i sportovními výkony
  • Nová světla IQ.LIGHT HD LED Matrix promítají na jízdní pruh světelný koberec
  • Touareg R eHybrid1 s nejvyšším výkonem 340 kW (462 k) je i nadále prémiovou verzí této modelové řady
  • Spuštění předprodeje v České republice od 27. června 2023

Volkswagen posouvá třetí generaci modelu Touareg na ještě vyšší úroveň rozsáhlou modernizací. Podvozek tohoto prémiového SUV byl společně s konceptem zobrazování a ovládání zásadně vylepšen a design přídě i zádě zaujme ostřejšími rysy. Mimořádně výrazné jsou nově vyvinutá HD LED Matrix světla a zadní LED světla koncipovaná jako světelná lišta. Do té je poprvé u automobilu prodávaného v Německu vloženo červeně osvětlené logo značky Volkswagen. Předprodej v Německu odstartuje ve čtvrtek 25. května a ceny začínají od 69 200 eur. Předprodej v České republice začne 27. června.

Imelda Labbéová, členka představenstva odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby značky Volkswagen, k tomu říká: „Nový Touareg přesvědčí špičkovou kvalitou a neomezeným komfortem. I u tohoto modelu jsme důsledně zrealizovali přání našich zákazníků. Designu jsme vtiskli ostřejší rysy, vzadu jsme integrovali osvětlené logo, ovládání je ještě intuitivnější a znovu jsme vylepšili již tak vynikající jízdní vlastnosti našeho prémiového Volkswagenu. Výsledkem je opravdu všestranný automobil, který nadchne na silnicích, v terénu a samozřejmě i jako prvotřídní tažné vozidlo.“

V modelu Touareg vždy debutují progresivní technologie – know-how, z něhož v mnoha ohledech profitují také vozidla nižších tříd. Kai Grünitz, člen představenstva odpovědný za technický vývoj značky Volkswagen, k tomu říká: „Touareg byl pro nás vždy technologickým majákem, který přinášel do nabídky značky nové výsledky technického vývoje. Tak je tomu i u nového modelu Touareg. Ten jako první Volkswagen přijíždí na start s nově vyvinutými světly HD LED Matrix, které patří mezi nejlepší osvětlovací systémy na světě. Více než 38 000 interaktivních LED mikrodiod precizně promítá na jízdní pruh světelný koberec. Nový Touareg tak osvětluje vozovku ještě efektivněji než dosud. Světla HD LED Matrix již brzy uvedeme do nabídky i pro SUV z nižšího segmentu.“ Nový osvětlovací systém. Další předností nových světel IQ.LIGHT – HD LED Matrix LED, dodávaných na přání, jsou neoslňující trvalá dálková světla. Ta mohou být při jízdě mimo obec nepřetržitě zapnutá, protože díky interaktivním LED diodám LED jsou vozidla jedoucí vpředu stejným nebo opačným směrem odcloňována ještě precizněji než dosud.

Ještě ostřejší design. Nové SUV vyšší třídy je ihned rozpoznatelné podle designu přední a zadní partie. Vpředu byl nově navržen a přepracován celek tvořený maskou chladiče, světly a předním nárazníkem. Také zadní partie nese ostřejší rysy díky souvislé příčné liště s LED diodami zadních světel a červeně osvětleným logem VW2, které se poprvé objevuje u modelu značky Volkswagen prodávaného v Německu. Doposud bylo svíticí logo značky povoleno pouze na trzích, jakými jsou Čína nebo USA.Vše v jednom – maximální cestovní komfort a optimální výkony. Volkswagen zdokonalil podvozek modelu Touareg, dodávaného ve všech verzích s pohonem všech kol. Touareg je nyní sériově vybaven mimo jiné novým senzorem zatížení střechy, který je propojen s elektronickými systémy podvozku. Na základě rozpoznaného zatížení střechy mohou regulační systémy, například elektronicky řízený stabilizační systém ESC, zasahovat dříve, čímž dochází ke zvýšení jízdní stability. V opačném případě, kdy na střeše není přepravován žádný náklad, umožňují podvozkové systémy sportovnější výkony. V závislosti na verzi může být Touareg vybaven inovativními podvozkovými systémy, například aktivní stabilizací náklonu (adaptivní podvozek) a řízením všech kol. Díky tomu jsou jízdní vlastnosti prémiového SUV ještě agilnější.

Modernizace také v interiéru. Sériová výbava nového modelu Touareg nyní zahrnuje také vysoce kvalitní přístrojovou desku „Innovision Cockpit“, která kombinuje digitální panel sdružených přístrojů „Digital Cockpit“ a highendový informační a zábavní systém „Discover Pro Max“. Různé funkce přístrojové desky „Innovision Cockpit“, například navigace s přesností na jízdní pruh a mapové podklady s vysokým rozlišením, byly pro nový model optimalizovány. Nejnovějšímu stupni vývoje odpovídá rovněž sériově dodávané hlasové ovládání. Vstupy USB-C s nabíjecím výkonem 45 W (dosud 15 W) umožňují navíc výrazně rychlejší nabíjení elektronických zařízení, jakými jsou chytré telefony, tablety nebo notebooky. V reakci na přání zákazníků obdržel nový Touareg ještě kvalitnější interiér. Například obložení středové konzoly je měkčí než dosud, což pro cestující znamená zvýšení komfortu.

Výkonné asistenční systémy. Touareg je sériově vybaven mnoha komfortními a asistenčními systémy. Navíc je k dispozici široká nabídka systémů dodávaných na přání. Mezi ně patří mimo jiné následující technologie:

  •         „Travel Assist“3 (asistovaná jízda až do nejvyšší rychlosti)
  •         „Park Assist Plus s dálkovým ovládáním“3 (prostřednictvím aplikace pro automatické zaparkování vozu i vyjetí z parkovacího místa, řidič může vůz ovládat zvenku)
  •         „Trailer Assist“3 (pro asistované manévrování s přívěsem)
  •         „Nightvision“3 (podpora nočního vidění).

Široké spektrum pohonů – zážehové motory, vznětové jednotky a plug-in hybridní pohony. Nový Touareg bude uveden na trh s pěti verzemi pohonu. Kromě jednoho přeplňovaného zážehového motoru4 budou na výběr dva turbodiesely a dva Plug-in hybridní pohony. Všechny motory jsou mimořádně hospodárné a jejich hnací sílu přenáší na vozovku kombinace 8stupňové automatické převodovky a trvalého pohonu všech kol 4MOTION.Výbava. Nový model bude zpočátku nabízen v základní verzi s dosavadní přední partií (od 69 200 eur) a se dvěma exkluzivními stupni výbavy „Elegance“ (od 75 070 eur) a „R-Line“ (od 79 660 eur). Nad nimi stojí vrcholná verze modelové řady: sportovně elegantní Touareg R eHybrid (od 93 870 eur), vyvinutý sportovní divizí Volkswagen R.

Touareg R eHybrid – nejvýkonnější model sportovní divize Volkswagen R. Touareg R eHybrid je samostatnou vrcholnou verzí modelové řady Touareg s nejvýkonnějším pohonem. Zážehový motor V6 ve spojení s elektromotorem poskytuje celkový nejvyšší výkon 340 kW (462 k)1. Nejnovější generace navazuje na dlouhou tradici modelů Touareg R s high-tech systémy a individualizovanou výbavou. Všechny tyto modely prémiových, nejvýkonnějších vozů vyvinula sportovní divize Volkswagen R. Nový model sériově disponuje následujícími prvky:

  •         Modře lakované brzdové třmeny se stříbrným logem R (novinka)
  •         Promítání loga R z krytů vnějších zpětných zrcátek prostřednictvím osvětlení okolí vozidla (novinka)
  •         Kontrastní modré prošívání v interiéru
  •         Elektricky nastavitelná kožená sedadla s potahy „Vienna“
  •         20“ kola z lehké slitiny „Braga“ (novinka)
  •         Prahové lišty s osvětleným logem R
  •         Klíček od vozidla s koženým krytem a logem R
  •         Úvodní obrazovka navigačního systému s logem R
  •         Panoramatické posuvné střešní okno (dodává se rovněž pro Touareg eHybrid)
  •         4zónová automatická klimatizace (dodává se rovněž pro Touareg eHybrid)
  •         Vzduchový podvozek „Air PHEV“ 

Kromě tradiční barvy pro modely R, modrého „metalického laku Lapiz Blue“, mohou nyní zákazníci objednávat exkluzivně pro verze Touareg R eHybrid a Touareg R-Line také v novém matně šedém odstínu „Silicon Gray Matt“. Předprodej vysokovýkonného modelu bude zahájen 22. června.

Úspěšná historie oblíbeného SUV vyšší třídy. Touareg byl v roce 2002 prvním SUV značky Volkswagen. Po impulzu, který nový vrcholný model přinesl, se značka Volkswagen vyvinula v globálního lídra s kompletním sortimentem. Touareg se navíc stal průkopníkem extrémně úspěšného druhu automobilu, který je dnes značkou Volkswagen nabízen ve všech segmentech. Touareg dodnes vyvolává nadšení nevšedně zdařilou kombinací vysoce kvalitního vozu pro cestování na velké vzdálenosti, jízdu s přívěsem i překonávání náročného terénu. Od uvedení modelu Touareg na trh v roce 2002 bylo celkem prodáno již více než 1,13 milionu exemplářů.

1 Touareg R eHybrid – spotřeba paliva v l/100 km: kombinovaná 2,4; spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: kombinovaná 24,2; emise CO2 v g/km: kombinované 54. Údaje o spotřebě paliva, resp. elektrické energie a emisích jsou pro tento model k dispozici již jen podle metodiky WLTP, a nikoli podle metodiky EU. Uvedené údaje o spotřebě paliva, resp. elektrické energie a emisích CO2 jsou závislé na zvolené výbavě vozidla.

2 Sériová výbava s výjimkou základní verze

3 V rámci systémových limitů: Řidič musí být kdykoli připraven zasáhnout a převzít od asistenčního systému řízení v plném rozsahu. Řidič není v žádném okamžiku zbaven odpovědnosti za bezpečné řízení vozidla.

4 Touareg V6 TSI – spotřeba paliva v l/100 km: kombinovaná 10,7; emise CO2 v g/km: kombinované 243. Údaje o spotřebě paliva a emisích jsou pro tento model k dispozici již jen podle metodiky WLTP, a nikoli podle metodiky EU. Uvedené údaje o spotřebě paliva a emisích CO2 jsou závislé na zvolené výbavě vozidla.